EtusivuPalautelomakeKokemuksia ja kertomuksia


T Ä Y T Ä . F I 

Tarinoita lomakeviidakon uumenista:

Jäin työttömäksi ja yritin epätoivoisesti täyttä jotakin halvatun lomaketta, jonka perusteella työttömyyskorvaukseni ja muut systeemit piti määräytyä. Työkkärin lomakeohjelma vaan oli rakennettu niin huonosti, ettei koko hommasta tullu mitään kun mulle ei löytyny yhtä yksittäistä ammattinimikettä. Lopulta nöyrryin tallustelemaan paikanpäälle ja pyytämään virkailijaltaan apua. Selitin monisanasesti mitä kaikkia töitä oon tehny ja mitä haen ja mihin koulutukseni mahdollistaa. Virkailija naputteli ja huokaili ja sanoi lopulta kutakuinkin näin; "kyllä tossa sun työhistoriassa ja hakemisessa on jotain vikaa kun ei se mene näihin kriteereihin. Ei tästä mitään tuu jos me ei sulle voida tähän yhtä ammattia laittaa." Joo. Jos siis lomake on rakennettu niin ettei sen täyttäminen onnistu - on vika AINA täyttäjässä - lomakkeet ovat täydellisiä.

* * *

En enää muista mitä tukea yritin Kelalta takavuosina hakea. Mutta sen muistan, että tätä yhtä tukea varten piti täytää 5(!) eri lomaketta ja laittaa suunnilleen repullinen liitteitä vielä mukaan. Kyllä oli lystiä! Ja lopuksi tuli vielä kielteinen päätös, jonka perusteluja en ymmärtäny edes laidasta.

* * *

Mä luulen, että ainakin osa kaikenmaailman lomakkeista on tehty ihan tahallaan hankalaksi täyttää. Voi vaan kuvitella sitä joka pirullisesti virnistellen ja hekotellen työkseen suunnittelee toinen toistaan vaikeaselkoisempia kysymyksiä ja mahdottomia vastausvaihtoehtoja. "KJÄH KJÄH, siinäpähän täyttävät. Katotaan osaako joku muka täyttää niin että sille jouduttais tämä tuki tai verohelpotus myöntää..."

 * * *